DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Yemek Stilistliği ve Fotografçılığı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 430
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Yemek stilistliği ve fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerilerin edinilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Ürünlerin fotoğraflanması için masa üstü kompozisyon oluşturur
  • Yemek fotoğrafçılığının özel gereksinimlerini bilir
  • Küçük objelerin fotoğraflanabilmesi için gerekli ışık ayarlarını yapar
  • Yemek fotoğrafçılığında planlamanın önemini bilir ve uygular
Ders Tanımı Temel tasarım ilkeleri doğrultusunda tabak hazırlama, süsleme ve dekore etme konuları anlatılmakta ve yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kapsamaktadır.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Fotoğrafta sanatsal yaklaşımlar Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 1 p.1-11
2 Yemek fotoğrafçılığı: Kompozisyon I Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 2 p.15-22
3 Yemek fotoğrafçılığı: Kompozisyon II Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 2 p.15-22
4 Fotoğrafta özel efektler Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 3 p.27-54
5 Görüntüleri projekte etmek Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 3 p.27-54
6 Fotoğraf Makinası Efektleri I Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 4 p.55-69
7 Fotoğraf Makinası Efektleri II Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 4 p.55-69
8 Arasınav
9 Filtre ile efekt uygulamaları Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 5 p.73-82
10 Hareket Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 5 p.73-82
11 Film Efektleri Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 6 p.87-108
12 Karanlık oda efektleri I Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 7 p.115-150
13 Karanlık oda efektleri II Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; chap. 7 p.115-150
14 Proje Sunumları
15 Proje Sunumları
16 Dönemin gözden geçirilmesi  
Ders Kitabı

Food Styling for Photographers, Linda Bellingham Jean Ann Bybee 2008; ISBN: 978-0-240-81006-5

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
10
Portfolyo
Ödev
2
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
30
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
5
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
3
Portfolyo
Ödev
2
9
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
18
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
Final Sınavı
1
18
    Toplam
156

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest